Kako spasiti biljke i životinje

Izumiranje rijetkih životinjskih ili biljnih vrsta je nešto o čemu aktivisti i stručnjaci diljem svijeta upozoravaju već dugi niz godina. Postoji takozvani Crveni popis na kojemu se nalazi oko 8.000 ugroženih biljnih i 7.000 ugroženih životinjskih vrsta koje su pred nestankom.
Glavni uzročnik njihova izumiranja su globalno zatopljenje i ljudsko haračenje netaknutom prirodom. Prirodan je proces da se vrste rađaju, evoluiraju i nestaju, no zbog jače ljudske aktivnosti taj je proces sada brži i do 1.000 puta. Životni prostor i staništa životinja se smanjuju zbog čovjekovog vladanja prirodom.
Zaštita biljaka i životinja obuhvaća one vrste koje su rijetke, ugrožene ili znanstveno važne. Ono što je potrebno je osigurati očuvanje određenih staništa i vrsta i obnavljanje onih čije je stanje narušeno. Radi zaštite biljaka i životinja od čovjekovog štetnog djelovanja doneseni su mnogi zakoni i propisi.
Također, postoje i mnoge udruge čiji se aktivisti grčevito bore za pomoć najugroženijim vrstama, bore se protiv mučenja i ubijanja životinja u prehrambene, komercijalne ili modne svrhe, prosvjeduju protiv krčenja šuma, uništavanja prašuma, zagađenja mora i rijeka. Cilj im je podizanje svijesti o zaštiti flore i faune, organiziraju edukacijske tribine i radionice s ciljem osvješćivanja ljudi kako mali čovjek na dnevnoj bazi može zapravo mnogo toga učiniti.
Stoga se sa edukacijom počinje još u vrtiću gdje djeca od malih nogu kroz igru uče o važnosti recikliranja, štednji enegrije, očuvanju prirode, te razvijaju svijest prema okolini i sredini u kojoj živimo.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Divlji kesten u rakiji kao lek – RECEPT ZA VENE, KAPILARE, HEMOROIDE…

SOČNA SCHWARZWALD TORTA

BALKAN U ŠOKU Rada Manojlović pokušala samoubistvo?!